Yemekleri israf etmemek çok güzel bir şey, fakat inanılmaz dikkatli olmak gerek. Çünkü bazı gıdalar ikinci defa ısındığında zehirleyebiliyor. Bu gerçeği göz ardı etmemek gerek…

Evin demirbaşı patates

Mutfakta sıklıkla tükettiğimiz patatesin oda sıcaklığında soğumasına izin vermeyin. Oda sıcaklığında bekleyen patateste “botilizm” adı verilen bakteri meydana gelir. Bu madde ise oldukça tehlikelidir. Bu sebeple artan patatesli yemekler soğuması için hemen buzdolabına konulması. Böylece ısıtınca zehirlenme riskini ortadan kaldırmış olacaksınız.

Lezzetli yemeklerin ilk tercihi: Tavuk

Protein bakımından son derece zengin olan tavuk, ısıtıldığında kötü sonuçlar doğurabilir. İkinci kez ısıtılan tavuğun protein kompozisyonu değişir ve sindirim sıkıntılarına sebep olur. Soğuk yiyemem, ille de ısıtacağım diyenlerdenseniz mutlaka her bölümün eşit ısıya ulaştığına emin olun ve kesinlikle üzerinde duman tutacak kadar ısıtmayın. Bize kalırsa risk almadan tavuğu salatayla beraber soğuk tüketmek.

Ana yemeklerin yancısı: Pirinç

Pişirilen pirinç, oda sıcaklığında 1 saatten fazla kaldıysa zararlı bakteriler üretmeye başlayabilir. Bu yüzden pilavı servis eder etmez hava geçirmeyen bir kaba koyup buzdolabına kaldırın. Böylelikle zehirlenme riski olmadan güvenli bir şekilde tüketebilirsiniz.

Kahvaltıların gözdesi: Yumurta

Asla ikinci kez ısıtmayı denemeyin. Yeniden ısıtılan yumurtanın protein yapısı parçalanır. İkinci kez ısıtılıp tüketildiğinde sindirim sistemini alt üst ederek zehirlenmeye neden olur.

Sotesi pek bir güzel olur: Mantar

Tavuk gibi mantar da ikinci kez ısıtıldığında protein kompozisyonunda bozulma meydana gellir. Bu bozulma sonucu tüketildiğinde zehirleme ihtimali oldukça yüksektir. Mantarı günübirlik tüketecek kadar pişirmeye özen gösterin.